ŽIVALSKI VRT


Živalski vrt je računalniška igra, namenjena prvim korakom v svet bločnega programiranja. Igralec v igri namesto strica poskrbi za živali v živalskem vrtu in tako živalski vrt reši pred propadom. Pri tem pa poskrbi, da so živali čim bolj vesele, saj na podlagi njihovega zadovoljstva prejme skrivno žival.

O IGRI

AVTORICE

Igro so v okviru predmeta Z IKT podprta učna gradiva izdelale Tjaša Gabršček, Ela Reven in Katarina Urbančič,
pri grafiki pa so sodelovale tudi Martina Šain, Ana Krklec, Neža Istenič in Lucija Perovnik iz Naravoslovnotehniške fakultete.

VSEBINA IGRE

V igri učenec dan preživi v živalskem vrtu, kjer namesto svojega strica poskrbi za tamkajšnje živali. Tekom oskrbovanja pande, slona, žirafe, želve in tigra, učenec najprej obnovi osnove algoritmov, nato pa prične s bločnim programiranjem. Na ta način, oskrbi vse prej omenjene živali in glede na njegovo uspešnost, v živalski vrt pripelje novo skrivno žival.

Igra je najbolj primerna za učence 2. triade osnovne šole oz. tiste, ki so se že srečali z algoritmi in imajo osnovno predstavo o premikanju po karo papirju.

CILJI IGRE

Igra združuje dve poglavji iz učnega načrta za neobvezni izbirni predmet RAČUNALNIŠTVO. In sicer poglavje Algoritmi (A) in Programi (P). Učni cilji, ki jih posameznik s pomočjo igre usvoji:
  • Učenec zna slediti algoritmu, ki ga je pripravil nekdo drug (A),
  • učenec zna algoritem zapisati s programom (P),
  • učenec prepozna in zna odpraviti napake v svojem programu (P),
  • učenec zna popraviti napako v tujem programu (P),
  • učenec razume bločno programiranje (P),
  • učenec razvije računalniško razmišljanje.

NAVODILA ZA IGRANJE

NAVODILA ZA UČITELJE
Učenec naj bi imel pred igranjem že nekaj osnovnega znanja o algoritmih in osnovne predstave o premikanju po karo papirju in so prvič v stiku s bločnim programiranjem. Igro priporočamo tudi kot dober uvod v obravnavo programa Scratch ali pri samem pouku računalniških predmetov. V učni načrt jo lahko umestimo kot uvodno uro ali kot uro utrjevanja. Igra je namenjena samostojnemu delu.

NAVODILA ZA UČENCE
V igri boš namesto strica poskrbel(a) za živali (panda, slon, žirafa, želva, tiger) v živalskem vrtu in tako živalski vrt rešil(a) pred propadom.
Za igranje igre Živalski vrt potrebuješ računalniško miško in tipkovnico. Tipkovnico uporabljaš samo pri premikanju po zemljevidu, z miško pa rešuješ vse ostale probleme v živalskem vrtu. Če bodo živali v tvojem živalskem vrtu srečne, pa ti bo stric pripeljal tudi skrivno žival. Da boš za živali dobro poskrbel(a), moraš pozorno spremljati navodila in si zapomniti, kaj posamezni liki zahtevajo od tebe.

NAVODILA ZA NAMESTITEV
Računalniška igra je shranjena kot datoteka .exe in deluje na sistemu Windows. Pred začetkom igre v izbirnem oknu pod možnostjo Screen izberete dimenzijo 1280 x 720.