BOŽIČKOV RAJ


Želiš rešiti božič? Pomagaj vajencu, da najde zlato zvezdo, ki manjka na smrekici in tako vrniti sijaj božiču.
Skozi igro, ki te bo popeljala skozi številne preizkušnje in naloge, se boš zelo zabaval, hkrati pa boš izvedel tudi veliko zanimivega in se naučil algoritmov.

O IGRI

AVTORJI

Igro so v okviru predmetov Z IKT podprta učna gradiva in Večpredstavnost in hipertekst izdelali
Janez Puntar, Rebeka Mežan in Anja Kos.

OPIS IGRE

Igra se odvija na severnem tečaju, v mestu Kotikraj, kjer ima Božiček veliko delavnico.

Naloga igralca je pravilno rešiti in končati vsako nalogo, ki mu je zadana v igri.

Tik pred božičem je Božiček pozabil kam je dal zlato zvezdo, ki krasi smrekico v Božičkovi avli.

Igralec se zbudi v Božičkovi avli kot Božičkov vajenec. Da pride do zvezde mora opraviti plesno preizkušnjo in v njej blesteti, mora znati delati v pralnici in prav tako narisati slike v duhu božiča, ki nato krasijo delavnico.

Si kos tej nalogi?

Igra je namenjena osnovnošolcem, predvsem učencem druge triade osnovne šole. Učenci ob igranju igre ne potrebujejo nobenega predznanja.

Več o igri si lahko preberete tukaj.

CILJI IGRE

    Učni cilji:
  • učenci razumejo pojem algoritem (predstavi se jim pred/po igri),
  • učenci sledijo algoritmu, ki ga pripravi nekdo drug,
  • učenci znajo z algoritmom predstaviti preprosto opravilo,
  • učenci znajo povezati več algoritmov v celoto, ki reši nek problem.

NAVODILA ZA IGRANJE

Za učitelja:
Igra se igra približno 20 minut. Navodila so natančna in jasna, vendar je kljub temu potrebna prisotnost učitelja, če bi slučajno kateri od učencev potreboval pomoč. V sami igri ni zapisane definicije algoritma, zato mora učitelj pred ali po igranju igrice (to se vsak učitelj odloči posamezno) ustrezno povzeti (če je po igranju) ali povedati, kaj sploh je algoritem in kaj so se/se bodo danes novega naučili. Preverjanja znanja med samo igrico ni vključenega, lahko pa to učitelj stori po odigrani igrici.

Za učenca:
Tvoja naloga je, da s pomočjo sledenja navodilom, podanih v pismu, rešiš uganko oziroma odkriješ, kje se nahaja izgubljena božična zvezda. Kot je za algoritme značilno, potekajo koraki le v enem pravilnem zaporedju. Če ga odkriješ ali zaporedju pravilno slediš, dobiš delček nagrade, drugače pa nalogo rešiš ponovno. Preizkusil se boš v plesnih korakih, čiščenju Božičkovega prevoznega sredstva ter risanju. Palčka (sebe) boš premikal z uporabo tipkovnice: tipke levo, desno, gor, dol ter presledek (space) za interakcijo z ostalimi liki. Miško boš uporabljal le v nekaterih sobah, kjer bo to poudarjeno.