BINARNA DŽUNGLA


Igra poteka v džungli, kjer se nahajajo binarna drevesa. Igralec se skozi igro nauči osnovne lastnosti binarnih dreves.

O IGRI

AVTORJI

Igro so v okviru predmetov Z IKT podprta učna gradiva in Večpredstavnost in hipertekst izdelali
Matija Čufer, Tadeja Nemanič, Julija Petek in Sandra Toni.

OPIS IGRE

Bine Jones se odpravi v Binarno džunglo na pustolovščino. Tam sreča opičjaka po imenu Modrec, ki mu obrazloži, da so mu ugrabili družino. Po džungli se je razširil virus, kateri je okužil drevesa, ki pa v svojih krošnjah držijo ugrabljene opice. Ker je opičjak nemočen, se prijazni pustolovec odloči, da bo namesto njega poiskal njegovo družino. Opičjak mu za vrnjeno družinico obljubi nagrado.

Na poti igralca čaka kar nekaj ovir, katera zahtevajo znanje o binarnih drevesih. Pri iskanju opic pustolovca lovijo zlobna drevesa, katera zahtevajo, da uničijo virus, s tem mu spustijo tudi ugrabljeno opico. Če igralec na poti česa ne bo razumel, ima v pomoč Pustolovko knjigo.

Igra je namenjena drugi triadi osnovne šole. Kot predznanje se zahteva poznavanje binarnih števil. Igra se lahko uporablja kot preverjanje predznanja ali utrjevanje znanja iz binarnih dreves.

CILJI IGRE

    Učni cilji:
  • učenci razumejo pojem binarnega drevesa (kaj je binarno drevo, kako izgleda ločijo polna binarna drevesa in uravnotežena binarna drevesa),
  • učenci razumejo kakšna je prednost predstavitve elementov (npr. števil, črk) s pomočjo dvojiškega drevesa,
  • učenci razumejo pomen kodiranja podatkov (da je enostavneje, če npr črke predstavimo z 2 znakoma kot pa če jih predstavimo z 25 znaki).

NAVODILA ZA IGRANJE

Navodila za učitelje

Učitelji lahko igro uporabijo pri izbirnih predmetih računalništva za preverjanje predznanja in utrjevanja že usvojenega znanja, jo podajo za domačo nalogo ali kot nagrado za dobro opravljeno delo pri pouku. Za igranje igrice je potreben računalnik in pa približno 40 minut.

Navodila za učence

Učenec se nauči oziroma ponovi in utrdi znanje iz binarnih dreves. Na koncu igre dobi od opičjaka primerno nagrado ter podatek v kolikšni meri je rešil džunglo pred virusu. S tem izve ali lahko naslednjič igro odigra še boljše.