NIKO IN
DRUŽABNA OMREŽJA


NIKO IN DRUŽABNA OMREŽJA je igra, v kateri se učenec spozna s pojmom družabna omrežja, njihovimi prednostmi in slabostmi. Glede na njegovo ravnanje se povečuje oziroma zmanjšuje število prijateljev, ki bodo prišli na njegov rojstni dan.

O IGRI

AVTORICE

Igro so v okviru predmeta Z IKT podprta učna gradiva izdelale
Rozalija Grešak, Natalija Juvan in Barbara Stopar.

OPIS IGRE

S pomočjo aplikacije se bodo učenci podučili o prednostih in slabostih družabnih omrežij, zlasti Facebooka. Aplikacija je namenjena osnovnošolcem, obravnava pa se pri predmetu Računalniška omrežja (Obdelava podatkov in komuniciranje z uporabo informacijske tehnologije) ali pri katerem drugem. Uporabnik pomaga glavnemu liku Niku zvišati njegovo popularnost tako, da s pravilnimi odločitvami, ki se nanašajo na uporabo družabnega omrežja, pridobi točke oz. prijatelje. Ob vsaki njegovi odločitvi se spremeni število prijateljev, ki se želijo udeležiti njegove rojstnodnevne zabave.

CILJI IGRE

    Učenec
  • spozna družabno omrežje, njegove prednosti in slabosti,
  • zna posredovati informacije,
  • razvije pravilen odnos do varovanja lastnine in zasebnosti (varnost podatkov).
Igra je namenjena učencem osnovnih šol, ki se spoznavajo z varnostjo na internetu in z družabnimi omrežji.

NAVODILA ZA IGRANJE

Po uvodni animaciji je tvoj lik Niko postavljen v mesto. Kamor boš kliknil, tja bo tvoj lik šel. Če se puščica () obarva, to pomeni, da je na tistem območju nek izhod na drugo sceno (ki pa morda še ni odklenjen).
V sobi, v mestu in v učilnici boš v zgornjem desnem kotu videl spremenljivko . Če se na družabnem omrežju dobro obnašaš, se bo število prijateljev povečalo, drugače pa se bo zmanjšalo. Bodi pozoren na navodila, ki ti jih daje igrica med igranjem. Vključi zvočnike, saj igra vsebuje tudi zvočne efekte.
V nekaterih primerih ti do predmeta ni potrebno iti, ampak ga lahko vzameš tako, da nanj dvakrat klikneš, potem se ti pojavi možnost ali .
Če bi rad o kakšni stvari izvedel še kaj več, so v igro vključene knjige z informacijami:

  • v sobi - če te zanima več o družabnih omrežjih,
  • na strani, ko izbiraš gesla - če te zanima, kako pravilno izbereš geslo,
  • na strani, ko izbiraš slike - če te zanima, kako pravilno izbereš slike,
  • na strani, ko dodajaš prijatelje - priporočila, katere prijatelje lahko dodaš.

Želimo ti prijetno igranje!