MUMIAN


V Egiptu se je uresničila Raajeva prerokba. Mumian je oživel in išče način, da bo spet postal človek. S tvojo in profesorjevo pomočjo lahko najde palico reinkarnacije in postane fant, kot je bil nekoč!

O IGRI

AVTORJI

Igro so v okviru predmetov Z IKT podprta učna gradiva in Večpredstavnost in hipertekst izdelali
Tjaša Marinič, Sandi Sečkar in Tina Žakelj.

OPIS IGRE

V igri se igralec sreča s kriptografijo. Tekom misij, ki jih mora opraviti, spozna Cezarjevo šifriranje in šifriranje s stolpičnim kriptogramom.

Igra je primerna za učence tretje triade osnovne šole. Ustrezna je tako za učence, ki se prvič seznanjajo s kriptografijo, kot tudi za tiste, ki želijo utrditi svoje znanje. Učenec usvoji učne cilje z logičnim razmišljanjem / poskušanjem / povezovanjem in s pomočjo navodil.

CILJI IGRE

    Učni cilji:
  • učenec zna dešifrirati podatek s pomočjo Cezarjeve šifre,
  • učenec zna dešifrirati podatek s pomočjo stolpčnega kriptograma,
  • učenec zna dešifrirati podatek kompleksnejše zašifriran s Cezarejevim in stolpičnim kriptogramom ob enem.

NAVODILA ZA IGRANJE

Navodila za učitelje

Učitelj lahko uporabi igro pri obravnavanju snovi ali za utrjevanje znanja. Pred igranjem igre naj se učitelj pogovori z učenci, kaj sploh je kriptografija. Prav tako je potrebno pred začetkom prebrati navodila. Igro je možno igrati individualno ali v paru. Učitelj med igranjem spremlja napredek učencev, na koncu pa skupaj predebatirajo, katera dva algoritma za šifriranje so spoznali ter kako delujeta.

Navodila za učence

V igri pomagaš Mumianu najti palico reinkarnacije, saj lahko z njo spet postane človek. Če hočeš priti do palice, moraš najprej rešiti naloge na treh lokacijah, ki jih najdeš na zemljevidu, ki se nahaja v orodni vrstici. Za pomoč pri reševanju nalog lahko pokličeš profesorja tako, da klikneš na walkie talkie na orodni vrstici. Pri templjih z rešeno nalogo dobiš delček trikotnika, ki ga potem vstaviš v sfingo. Ta ti zastavi zadnjo nalogo, ki jo moraš rešiti pravilno, saj je v nasprotnem primeru igre konec.